Οι φορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων Pandora είναι στην διαδικασία προετοιμασίας για εμπορική χρήση. Όπως γνωρίζεται, η εταιρία μας ξεκίνησε να αναπτύσσει μια καινούργια γραμμή παραγωγής για μονάδεςφόρτισης για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, από το τέλος του 2020. Τον Δεκέμβριο αυτού του χρόνου θα κυκλοφορήσουμε την πρώτη σειρά εμπορικής χρήσης.

Γιατί αργήσαμε τόσο; Αφού, θα σκεφτεί κανείς, έτσι κι αλλιώς οι μονάδες φόρτισής δεν είναι και τόσο δύσκολες στην κατασκευή τους. Όμως υπάρχουν πολύ λόγοι, ο πρώτος από αυτούς, όπως είναι ευρέως γνωστό, είναι ότι υπάρχει δυσκολία στην εύρεση των εξαρτημάτων. Το πρόβλημα δεν είναι το κόστος ή ο χρόνος παράδοσης, που είναι δύσκολο να προβλέψουμε, αλλά στην δυνατότητα να αγοράσουμε μια συστάδα εξαρτημάτων! Αλλά πέρα από αυτό, ο κύριος λόγος που υπήρξε αυτή η καθυστέρηση είναι πως θέλαμε να καταλάβουμε σε βάθος την τεχνολογία αυτή και να γίνουμε η καλύτερη στον τομέα αυτόν.

Παράλληλα, με την προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων στην προμήθεια των εξαρτημάτων, αρχίσαμε να μελετούμε τα πρωτόκολλα ανταλλαγής μεταξύ των μονάδων φόρτισης και των ηλεκτρικών οχημάτων, τα πρωτόκολλα των εξωτερικών δια-δράσεων μεταξύ των σταθμών, των διαχειριστών και των καταναλωτών. Αρχίσαμε να αναπτύσσουμε τα δικά μας χειριστήρια και μοντέλα, γιατί το κόστος σε σχέση με την λειτουργικότητά που προσφέρει μας φαινόταν αδικαιολόγητα υψηλό.

Πολλά πράγματα ήταν καινούργια για εμάς, γιατί δεν είχαμε ασχοληθεί σχεδόν καθόλου με ηλεκτρονικά υψηλής τάσης στο παρελθόν, παρόλο που αξιοποιήσαμε την εμπειρία μας στην δημιουργία αυτοματισμών στην διαχείριση των LED λαμπτήρων. Μελετήσαμε την εναλλαγή μεταξύ των προϊόντων και των καλωδίων, γιατί τα υψηλά φορτία ρεύματος των εκατοντάδων αμπέρ τάσης 400 και 800 βολτ είναι μια δουλειά με μεγάλη ευθύνη, κυρίως λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτά τα μέρη του συστήματος θα χρησιμοποιούνται από απροστάτευτα χέρια απροετοίμαστων ανθρώπων στον δρόμο, σε εξωτερικό χώρο και σε δυσχερής καιρικές συνθήκες. Αλλά κυρίως η προσοχή μας εστιάζεται στην προσέγγιση των μονάδων ηλεκτροδότησης –ξεκινήσαμε να αναπτύσσουμε τους δικούς μας ελεγχόμενους AC/DC μετασχηματιστές για 20 και 50 kW.

Παρόλο που είναι λιγότερο από έξι μήνες από την ολοκλήρωση των πρώτων μερών από εμάς, οι σταθμοί μας θα εξακολουθούν να εισάγουν αξιόπιστα ποιοτικά προϊόντα, θα φτιάξουμε τα δικά μας μέρη. Επιτυχημένα πειράματα είναι ήδη σε εξέλιξη! Και θα δημιουργηθούν εξαιρετικά προϊόντα, με σύγχρονα μέρη κατασκευής και την καλύτερη απόδοση. Προσπαθούμε να καταλάβουμε το ζήτημα της αλληλεπίδρασης μεταξύ ηλεκτρικών οχημάτων, σταθμών φόρτισης και των ιδιοκτητών τους. Κατανοούμε τις ιδιαιτερότητες των χειριστών και των κατόχων των ηλεκτρικών υποδομών με τον δικό μας τρόπο, αντλώντας από την εμπειρία μας. Στις εγκαταστάσεις μας υπάρχουν ήδη περισσότερο από μία ντουζίνα ηλεκτρικά οχήματα που εξυπηρετούν τους υπαλλήλους της εταιρίας μας, που βοηθάει υπέρμετρα να κατανοούμε την θέση των χρηστών πολύ καλύτερα όταν αναπτύσσουμε τις δικές μας προσεγγίσεις.

Προς το παρόν, προετοιμάζουμε μία γραμμή παραγωγής από σταθμούς DC με συνδέσμους ChaDeMo και CCS2-συνδυασμούς με χωρητικότητα μέχρι 20kW για διάφορες εσωτερικές θέσεις πάρκινγκ και για ιδιωτική χρήση σε σπίτια. Ακόμα και αυτοί οι σταθμοί έχουν ασυνήθιστη λειτουργικότητα. Υπάρχουν ήδη πολλά χαρακτηριστικά που κάνουν την διαφορά των δικών μας σταθμών από τους άλλους. Όπως κάνει πάντα η Pandora!

Μία από τις τρανταχτές διαφορές είναι η ικανότητα να ανιχνεύει αυτόματα την αλλαγή του φορτίου στην ίδια την οικία, έτσι όταν το ηλεκτρικό όχημα είναι σε κατάσταση φόρτισης, δεν μπορεί να υπερβεί την ανώτερη ενέργεια διασύνδεσης του νοικοκυριού. Πράγματι, συχνά, η ηλεκτρική ενέργεια για την διασύνδεση μιας οικίας με το ρεύμα σπάνια υπερβαίνει τα 15kW, όπου σημαίνει ότι η ηλεκτρική εστία, το σίδερο και ο βραστήρας είναι αναμμένες, μόνο τα 5-7kW μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια στην φόρτιση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Αλλά η συγκεκριμένη κατανάλωση του σπιτιού μπορεί να αλλάξει και ο φορτιστής της Pandora είναι σε θέση να επικοινωνεί με το ηλεκτρικό αυτοκίνητο για να αλλάξει την ενέργεια φόρτισης, ώστε να χρησιμοποιεί το υπολειπόμενο ρεύμα, για να επιταχύνει την διαδικασία όσο τον δυνατόν περισσότερο.


Η απεικόνιση των πληροφοριών εμφανίζει τους τρόπους λειτουργίας και συμπεριλαμβάνει την διαδικασία αλληλεπίδρασης με τον σταθμό φόρτισης για τον χρήστη. Το εύχρηστο περιβάλλον διαχείρισης απεικονίζει την κατάσταση μπαταρίας, την κατάσταση φόρτισης του ηλεκτρικού οχήματος και τον χρόνο που απομένει για να επιτευχθεί η βέλτιστη κατάσταση φόρτισης.

Επίσης, ο χρήστης έχει πρόσβαση στο ιστορικό φόρτισης του ηλεκτρικού οχήματος και της κατανάλωσης ρεύματος του νοικοκυριού. Εξασφαλίζοντας τα υψηλότερα πρότυπα ασφαλείας, οι μονάδες φόρτισης Pandora εξασφαλίζουν πως η αντοχή της μόνωσης ελέγχεται προσεκτικά για την πρόληψη ατυχήματος από τις υψηλές τάσεις.

Ο φορτιστής είναι επίσης εξοπλισμένος με κουμπί για επείγοντες καταστάσεις, όπου είναι συνδεδεμένο με το χειριστήριο, αλλά ανεξάρτητα από αυτό, αποσυνδέεται απευθείας από το ρεύμα του δικτύου. Όπως πάντα, ο σχεδιασμός και η θερμική απόδοση έχουν αναπτυχθεί από τους μηχανικούς μας. Επιπλέον, όλα τα μέρη κατασκευής του έχουν παραχθεί από τις δικές μας εγκαταστάσεις, στο ίδιο τμήμα όπου έχουν παραχθεί το σώμα και τα εξαρτήματα για την κατασκευή των λαμπτήρων LED.

Εννοείτε πως οι σταθμοί των 20kW και 50-60kW είναι υπό κατασκευή και ακόμη το λειτουργικό πρωτότυπο του 200kW σταθμού με καλώδια και συνδέσμους με υδρόψυξη είναι υπο κατασκευή. Μέχρι τώρα μόνο τα μικρά μοντέλα έχουν προετοιμαστεί για την σειρά παραγωγής.

Υπάρχουν πολλές προοπτικές στην νέα μας πορεία γιατί διαθέτουμε μεγάλη εμπειρία στα ηλεκτρονικά των αυτοκινήτων και μέσα από τις παγκόσμιες προκλήσεις έχουμε μάθει πολύ καλά τις λειτουργίες χαμηλής κατανάλωσης σε μεγάλη κλίμακα από τα έργα των εκατοντάδων χιλιάδων LED λαμπτήρων. Αυτό μας δίνει αυτοπεποίθηση στην καινούργια μας δραστηριότητα και δεν έχουμε καμία αμφιβολία πως οι ιδιωτικοί χρήστες των ηλεκτρικών οχημάτων θα πειστούν γι’ αυτό πολύ σύντομα, μετά την κυκλοφορία της πρώτης σειράς προϊόντων, έχουν προγραμματιστεί και άλλα μοντέλα για την γραμμή παραγωγής, συμπεριλαμβανομένων αυτών που προορίζονται για ιδιωτική χρήση.

Εννοείτε πως οι σταθμοί των 20kW και 50-60kW είναι υπό κατασκευή και ακόμη το λειτουργικό πρωτότυπο του 200kW σταθμού με καλώδια και συνδέσμους με υδρόψυξη είναι υπο κατασκευή. Μέχρι τώρα μόνο τα μικρά μοντέλα έχουν προετοιμαστεί για την σειρά παραγωγής.