Τα υβριδικά και ηλεκτρικά αυτοκίνητα αποτελούν Στόχο Κλοπών

Με εμπορική αξία που κυμαίνεται
από 4.000 έως και 10.000 ευρώ ανα αυτοκίνητο,
οι κλοπές των μπαταριών λιθίου είναι η νέα εγκληματική μόδα!

Hybrid/Electric car battery pack positioned under the back seat

Η αύξηση στις κλοπές μπαταριών, έχει συμβεί ταυτόχρονα με την αύξηση των πωλήσεων των νέων ηλεκτρικών οχημάτων νέας γενιάς.

Οι εγκληματίες λειτουργούν τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα: σε λίγα λεπτά, καταφέρνουν να αποσυναρμολογήσουν παρκαρισμένα υβριδικά ή ηλεκτρικά αυτοκίνητα ώστε να κλέψουν τις ακριβές τους μπαταρίες, των οποίων η εμπορική αξία μπορεί να φτάσει έως και τα 10.000 ευρώ!
Ένας αρκετά σημαντικός οικονομικός κίνδυνος εάν οι ιδιοκτήτες δεν έχουν συγκεκριμένη κάλυψη για τις μπαταρίες στις ασφάλειές τους!

ΠΟΛΥΧΡΗΣΤΙΚΕΣ ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ

Οι μπαταρίες αποτελούνται από ιόντα λιθίου που έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και υψηλή χωρητικότητα αποθήκευσης ενέργειας. Αυτά τα χαρακτηριστικά τις καθιστούν κατάλληλες όχι μόνο για αυτοκίνητα, αλλά και για άλλες εφαρμογές, όπως η ενίσχυση φωτοβολταϊκών ή αιολικών συστημάτων.

Μια τάση που προήλθε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και πιο συγκεκριμένα, το Σαν Φρανσίσκο — όπου οι πρώτες αναφορές για αυτα τα εγκλήματα να χρονολογούνται από το 2018. Πλέον αυτού το είδος κλοπών, έχει εξαπλωθεί παγκοσμίως, εμπλέκοντας επίσης και την Ιταλία. Μετά από μια μείωση που παρατηρήθηκε το 2020 (λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας), οι κλοπές μπαταριών από ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν σημειώσει αύξηση από τους πρώτους κιόλας μήνες του 2021 έως το 2023!

Συγκεκριμένα, οι κλέφτες έχουν ανακαλύψει τρόπους για να αντιμετωπίζουν το δύσκολο σύστημα αντικλεπτικών βιδών που δεν είναι εύκολο να ξεβιδωθεί χωρίς συγκεκριμένα κλειδιά, χρησιμοποιώντας κόφτες σύρματος, φακούς, γάντια, εργαλεία θραύσης και διάφορα μηχανικά εργαλεία. Οι εγκληματίες πρέπει επίσης να είναι σε θέση να αποσυνδέσουν αποτελεσματικά την μπαταρία από το ηλεκτρικό σύστημα του αυτοκινήτου, χωρίς να πάθουν ηλεκτροπληξία ή να βραχυκυκλώσουν τις μπαταρίες. Στη συνέχεια πρέπει να ανυψώσουν και μεταφέρουν τις 100 κιλών μπαταρίες που δεν είναι κάτι απλό θα έλεγε κανείς.


Οι κλεφτες κόβουν την κατασκευή γύρω από τις αντί-κλεπτικες βίδες, δηλαδή την βάση για να πάρουν τη μπαταρία.

Στην Ευρώπη, χώρες όπως η Γαλλία, η Αγγλία, η Ιταλία και η Ελλάδα κατέχουν το πλέον δυσάρεστο ρεκόρ για καταγγελίες από οδηγούς που βρίσκουν τα αυτοκίνητά τους “ξεγυμνωμένα” από τις μπαταρίες που συνήθως βρίσκεται κάτω από τα πίσω καθίσματα.

Δυστυχώς, ακόμα και τα ιδιωτικά πάρκινγκ δεν θεωρούνται ασφαλή μέρη για παρκάρισμα αφού όπως φαίνεται δεν αποτρέπουν τους κλέφτες!

Πρόσφατες έρευνες από την αστυνομία της πόλης Λάτσιο (Ιταλία) έχουν αποκαλύψει μια διεθνή οργάνωση αποτελούμενη από Αλβανούς, Πολωνούς, Ισπανούς και Βούλγαρους κακοποιούς, που εξειδικεύεται πλέον σε αυτό το έγκλημα.